Despre ce si cum?

Primul post pe blog este ca un act de initiere. Deschide multe oportunitati ca doar esti abia la inceput. Viata e o axa pe care tu reusesti s-o stapanesti inca de la coltul ce-ti ofera optimism. Ai inspiratie cat sa ajunga pentru tot Universul si pentru toti extraterestrii. Asa cum se cuvine in lumea virtuala dar si in cea normala (sic!) voi incepe prin a introduce blog-ul. Asadar stimata audienta va rog sa poftiti in anticamera din prima camera a blog-ului meu.

Blogul isi propune sa abordeze mai multe teme, dar in special acesta se va axa pe doua linii tematice fata de care autorul acestui blog nu este strain. In primul rand, voi incerca sa redau propria experienta de asumare a unei conditii medicale pe nume “diabet zaharat de tipul 1.”

Gandul de a-mi asterne experienta pe foaia digitala mi-a venit mai demult, dar tot ceva ma impiedica sa iau tastatura si sa culeg niste ganduri. Probabil acel ceva se refera si la dorinta de a-mi pastra intimitatea. Totusi cantarind costurile si beneficiile acestui exercitiu am ajuns la concluzia ca merita sa apara un asemenea jurnal al diabeticului. Nu in ultima instanta pentru ca in toata blogosfera de limba romana nu am gasit un asemenea blog. Mai ales ca in primele luni de la diagnostic as fi vrut foarte mult sa echilibrez indicatiile medicului cu niste recomandari de la diabetici cu experienta.

Cea de-a doua preocupare a acestui blog are legatura cu prima dar si cu domeniul profesional in care sunt implicat. Pentru cei care nu stiu sunt doctorand in istorie la Universitatea “George Mason” din SUA. Apropo, promit ca treptat, pe masura ce postarile se vor aduna, voi incerca sa scap de formalismul specific stilului academic si sa adopt un stil mai informal. Acesta ar fi un alt motiv pentru care sa te apuci de scris pe blog. Deseori in cadrul academic se utilizeaza un limbaj mai specific, care iti da aerul de “savant”. Aceasta nu inseamna ca oamenii din academie nu trebuie sa deprinda si alte stiluri de exprimare, pentru ca de multe ori sunt pusi in situatia de a explica chestii complexe unor oameni din afara domeniului de specialitate.

Ati observat probabil ca titlul acestui blog este destul de dulce. Cum preocuparile mele sunt destul de eclectice, am hotarat sa inventez un titlu care sa cuprinda atat preocuparile mele medicale cat si cele profesionale. Aceasta se refera nu numai la blogul de fata, care este doar in faza experimentala. “Sweet history” se refera si la tema viitoarei mele lucrari de doctorat.

Pentru doctorat mi-am propus sa realizez o microistorie a fabricii de zahar din orasul Rybnitsa, ce se afla in Transnistria, Republica Moldova. Aceasta fabrica a activat pe tot parcursul secolului 20 si poate sa ofere perspective neasteptate asupra unor subiecte destul de importante din istoria secolului 20: Al Doilea Razboi Mondial, Holocaustul, instaurarea puterii sovietice, politica identitara si dezvoltarea industriala. Dar nu vreau sa epuizez toata intriga si sa va trimit la culcare. Asa ca voi reveni cu amanunte in postarile ulterioare!

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s