diabetul intre mituri si realitati

Deoarece nu exista lipsa de literatura medicala la acest subiect, voi incerca sa evit termenii prea sofisticati si sa prezint diabetul asa cum il filtreaza propria mea constiinta. Asadar ce este si de unde apare diabetul. In popor diabetul se mai numeste “zahar” si intrebarea frecventa este:  “Da, matale, cat ai zaharul?” Cum intrebarea vina nu are la fel e si raspunsul.

Toti oamenii au un anumit nivel al zaharului in sange. Exprimata mai stiintific aceasta fraza ar suna cam asa: “Toti oamenii au un anumit nivel al glicemiei in sange.” Ca in tot ceea ce facem, si in diabet exista un anumit nivel al glicemiei care se considera normal. Si aici parerile sunt impartite. Unii considera normal ceea ce altii privesc ca fiind exagerat, in timp ce altii vad normalul ca fiind prea mic.In orice caz o sa las cifrele specialistilor ca sa le dezbata.

Pana acum este evident ca exista un anumit nivel al glicemiei considerat normal. Omul consuma alimente, care contin un anumit numar de carbohidrati (glucide sau zaharuri). Trecand printr-un proces complex de digestie, carbohidratii ajung in sange de unde ar trebui sa fie transportati catre toate organele omului.

Aici intervine un moment cheie: pentru a asimila carbohidratii, organizmul uman are nevoie de o substanta/hormon numita insulina. Cu toate ca are o importanta majora pentru functionarea omului, insulina este elaborata de niste insulite microscopice din pancreas. Vorba aia, ca orice lucru de valoare esentele tari se afla in vase mici. In concluzie, insulina este o cheie cu ajutorul careia se asigura aprovizionarea cu energie a tuturor sistemelor vitale din organizmul uman.

Intr-un mod foarte sumar, diabetul este o stare in care apar anumite conditii ca insulina sa nu mai functioneze sau sa nu mai fie elaborata de pancreas. Exista diabet de tipul 1 si diabet de tipul 2. Asa cum ii sta bine oricarei discipline stiintifice, nici in endocrinologie nu este apreciata gandirea alb/negru sau dihotomiile.

Astfel ca exista si diabet de tipul 1,5 care de fapt este o sinteza intre caracteristicile celor doua tipuri de baza. Si aici exista dezbateri dar in general, in momentul de fata se considera ca diabetul de tipul 1 apare atunci cand pancreasul nu mai secreta insulina, iar diabetul de tipul 2 atunci cand insulina exista dar nu isi face meseria.

Cred ca va intrebati: “cum ramane cu diabetul de tipul 1,5?” Pana nu demult se considera ca diabetul de tipul 1 este specific tinerilor si copiilor de pana la 25 de ani, iar diabetul de tipul 2 este specific seniorilor. Or, atunci cand s-a vazut ca exista tineri cu diabet de tipul 2 si seniori cu diabet de tipul 1, s-a hotarat ca starea intermediara sa fie botezata diabet de tipul 1,5.

Deoarece am fost diagnosticat cu diabet de tipul 1, in blogul de fata ma voi referi in special la acest tip. Voi face acest lucru nu pentru a desconsidera celalalt tip. Din contra, in cea mai mare parte discursul cu privire la diabet a fost monopolizat de diabetul de tipul 2. In primul rand pentru ca absoluta majoritate a diabeticilor (circa 90%) din toata lumea sunt diagnosticati cu diabet de tipul 2. Astfel, diabetul de tipul 1 este nevoit sa se multumeasca cu pozitia de “minoritate curajoasa.”

Nu vreau sa cad nici in cealalta extrema si sa spun ca noi diabeticii de tipul 1 suntem adevaratii suferinzi si martiri pe cand “ceilalti” sunt profitorii. Fiecare tip de diabet ca si fiecare diabetic, dar ca si fiecare om isi are partile sale cunoscute cat si cele mai putin cunoscute. Deoarece diabetul de tipul 1 este mai putin cunoscut voi incerca sa mai diluez aceasta necunoastere nu cu un adevar absolut ci doar cu o fateta personala a cunoasterii.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s