scurt pe doi

Daca nu stiati, azi e Ziua Mondiala a Diabetului. Cat nu ar fi de straniu dar trebuie si ea sarbatorita. Aici apare o intrebare etica: cine si cum sarbatoreste si in genere daca este motiv de sarbatoare? Mai mult ca atat o alta intrebare interesanta este: Pe cine sa feliciti cu aceasta sarbatoare si cum ar trebui sa sune o felicitare dedicata acestei ocazii?

Dupa cum o arata si reportajul in cauza, unii prefera sa faca conferinte de presa ca sa prezinte cazuri de succes ale unor diabetici, care au reusit sa navigheze cu succes prin apele turbulente a diabetului. In acest caz, prezentarea cazului de succes este imbinata cu un set de principii generale despre diabet si despre “ultimele realizari ale medicinei in lupta cu aceasta epidemie a secolului 21.” Si toata aceasta istorie se repeta an de an.

Sa nu ma intelegeti gresit. Nu am nimic impotriva “eforturilor de sensibilizare a opiniei publice.” Ma deranjeaza doar ca aceste eforturi sunt atat de efemere. Nici nu reuseste bine sa inceapa campania de sensibilizare ca deja se sting reflectoarele presei si activistii impacheteaza aceleasi postere pentru anul viitor. Intr-un fel, odata cu oficializarea sarbatorii in calitate de Zi Mondiala a Diabetului, diabetul a devenit si el un fel de showcase pentru a lustrui succesele omenirii si pentru a matura sub covoras praful cotidian de pe pantofii diabeticilor.

Asadar promit ca voi marca aceasta zi nu prin:

  • escaladarea Everestului
  • stabilirea unui record mondial la atletism
  • repetarea gestului de la Maraton
  • scufundarea in Groapa Marianelor

ci…

…ma voi rezuma la un simplu “La Multi Ani!” si la o halba de bere. Stiu ca berea nu este chiar cel mai recomandabil lichid pentru omagiati, dar deocamdata nu am probleme cu rinichii, iar atunci cand o sa apara nu vreau sa-mi para rau. Asadar stimati colegi iau aceasta decizie in deplinatatea facultatilor mele mintale si dupa ce am cantarit atent putinele plusuri si multiplele minusuri ale acestei decizii. Pentru cei care nu stiu corelatia dintre alcool si diabet promit ca voi reveni cu un alt post.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s