amintiri din Vietnam

Desi sunt in SUA de mai bine de doi ani, pana astazi nu mi-a fost dat sa discut cu niciun veteran american care a participat in razboiul din Vietnam. Am cativa colegi militari, printre care unul a fost capturat de irakieni in cadrul operatiunii “Vulpile desertului”; altul a stat cativa ani in Coreea; altul lucreaza la Pentagon. In fine, armata americana contemporana se mandreste cu titlul de cea mai puternica armata din lume, dar in acelasi timp este si o posibilitate pentru multi americani din familii sarace sa-si realizeze visul de a merge la universitate.

Deorece universitatea la care studiez se afla nu departe de Washington DC, iar istoria si razboiul sunt doua fenomene conexe, am deseori ocazia sa vad pe campusul universitar oameni in uniforme militare. Acestia se plimba in pozitia drept cu rucsacul de rigoare. Se observa in privirea lor mandria de tara, iar drapelul american acompaniaza placuta cu numele lor.

Acum sa trecem la dialogul meu cu Bill, veteranul din Vietnam, care a poposit in vizita la colegul meu de locuinta Jeff, constructor cu stagiu de circa 20 de ani. Incepand dialogul, Jeff ma intreaba in maniera lui specifica, inlocuing genericul “How are you?” (Ce faci?) cu mult mai specificul “What’s happening?” (Ce se mai intampla?). Isi da seama ca nu poti sa scapi de intrebarea lui printr-un simplu “I am doing Ok!” (Sunt bine). Intrebarea sa cere un raspuns mai complex care inevitabil trece intr-o conversatie mai detaliata. Moldoveanul ar spune ca intrebarea lui cere un raspuns “mai din suflet.”

De data aceasta Jeff imi face cunostinta cu Bill, care imediat imi da replica:” What are you studying? Be careful, not to be too smart! I did my studies in Vietnam! Two years in the jungle!(Ce studiezi? Fii atent sa nu fii prea destept! Eu mi-am facut studiile in Vietnam! Doi ani in jungla!).

Eu nu stau mult pe ganduri si il intreb: “What are you doing now? Is American government paying you something for your “education” in Vietnam?” (Si acum ce faci? Iti plateste guvernul american ceva pentru “studiile tale” din Vietnam?) Replica lui nu s-a lasat mult asteptata: I don’t get anything! Although all the world admires American government, it sucks! (Nu primesc nicio para! Chiar daca toata planeta admira guvernul american, acesta o da in bara tot mai mult si mai mult!) Ca sa se convinga ca am inteles toata aria semantica a propozitiilor pe care le-a enuntat, Bill acompaniaza elocinta sa cu niste gesturi care aproximau niste raporturi sexuale, in care Guvernul american nicidecum nu se vedea bine.

Asadar daca generatia actuala a militarilor americani este dotata cu cele mai noi tehnologii, generatia trecuta seamana mai mult cu veteranii din spatiul post-sovietic care sunt nevoiti sa se descurce de pe o zi pe alta. Nici Bill nu face o exceptie, caci in pofida sau datorita “educatiei” sale, astazi lucreaza in constructii.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to amintiri din Vietnam

  1. pai, din cate stiu pe vremea Vietnamului armata americana era una de recruti, adica serviciul militar obligatoriu…dupa incheierea caruia erai liber sa facic e doresti si armata nu avea prea multe obligatii fata de tine…
    ar fi curios de vorbit cu cineva care-i veteran al armatei profesioniste, sa vedem daca atitudinea statului fata de soldatii profesionisti, cei in care s-a investit o groaza de resurse si care si-au dedicat carierea armatei, e mai buna sau mai proasta, sau identica….

    • alesanu says:

      Tocmai asta e si idea ca atunci armata era formata din recruti si teoretic statul american ar fi trebuit sa aiba niste obligatii fata de ei. Acum toti sunt pe contract adica benevol, ai facut bani si ai plecat acasa. Statul te-a platit atata timp cat ai fost angajat pe contract.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s