diabetul si alcoolul

La solicitarea singurului cititor fidel al acestui blog, revin la o idee mai veche, de a scrie ceva despre interactiunea dintre alcool si diabet. Contrar perceptiei generale, diabetul si alcoolul nu sunt notiuni incompatibile. Ba chiar, ca si in cazul oamenilor perfect sanatosi, o cantitate moderata de alcool poate sa faca bine.

Deja ii aud pe unii cum imi sar in cap: cum adica cantitate moderata? La cineva o cantitate moderata poate sa fie un pahar, la altcineva poate sa fie o sticla. Pe langa asta, alcoolul are grade diferite de tarie. Daca ii scrii omului ca se permite consumul unui pahar de alcool, acesta poate sa inteleaga un pahar de bere sau un pahar de spirt curat.

Aveti perfecta dreptate! Un pahar de bere nu-i un pahar de vodca. Pentru cineva un pahar de bere este doar inceputul, pentru altcineva este sfarsitul. Doar ca mai exista si alti factori, care determina limita de alcool pe care oamenii o pot consuma. Mai nou, nu toti factorii sunt de ordin fiziologic.

Drept exemplu putem sa luam factorul cultural. Intr-o tara parintii le ofera copiilor un pahar de vin in calitate de aperitiv. In alta tara, copii nu pot sa bea alcool decat atunci cand nu mai sunt copii. In final, lexicul normativ prevede unele reguli de uz general, dar acestea trebuie si ele la randul lor ajustate la fiecare caz in parte.

Acelasi lucru este valabil si pentru bolnavii de diabet. Regula de baza este ca alcoolul scade glicemia. Drept consecinta, alta regula este ca orice bautura alcoolica trebuie acompaniata de mancare. Mai exista si o alta varianta extrema a acestei reguli, dar aceasta este valabila doar pentru profesionisti.

Problema e ca sunt anumite tipuri de bauturi, care contin mai putin alcool si mai multi carbohidrati. De exemplu, in aceasta categorie se inscrie berea. Astfel, in cazuri extreme, atunci cand lipseste mancarea, berea poate servi drept aliment.In rest, nu-mi ramane decat sa le doresc tuturor Sarbatori Fericite si sa ne citim de bine in anul 2011.

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to diabetul si alcoolul

  1. odata ce am fost demascat ma vad nevoit sa ies la suprafata…aproape invidiez diabeticii care pot consuma berea si ca mancare…spre deosebire de oamenii normali care o iau doar in calitate de bautura…

  2. p.s. cand ziceam de oameni nomali nu faceam discriminare…hai sa le zicem “nediabetici”…asa-i cel mai bine…normalitate insemna ca ei is majoritate si nica mai mult

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s