no smoking

Nu cred ca voi fi original daca voi confirma ca “tutunul dauneaza grav sanatatii.” La inceputul secolului 21, tutunul a devenit un dusman de moarte. Fumatorul este disciplinat si educat in toate felurile. De cele mai multe ori aceasta educatie se rezuma la eliminarea fumatorilor nu numai din spatiile inchise, ci si din spatiile publice, care teoretic apartin tuturor.

Recent, consiliul local din New York a adoptat o hotarare prin care fumatul este interzis nu numai in localuri, ci si in parcurile din oras. Banuiesc ca in spatele acestei decizii sta convingerea ca parcurile trebuie sa fie pline de oameni sanatosi, care nu trebuie sa fumeze ci trebuie sa se gandeasca la sanatatea lor.

In sfarsit, ar spune unii, alesii locali au inceput sa se gandeasca la binele public. Acestia se gandesc la sanatatea noastra. Doar ca grija lor fata de sanatatea noastra este legata si de capacitatea noastra de a ne indeplini constiincios datoria fata de stat. Daca pana acum oamenii muncii mai ieseau la o tigara, acum acestia trebuie sa dedice cu trup si suflet meseriei.

Pe parcursul secolului 20, tutunul, pe langa faptul ca a stricat sanatatea multor oameni, a mai avut si niste functii sociale. In primul rand, acesta a servit ca mijloc de socializare: multe dintre deciziile importante se luau la o tigara. O multime de prietenii se legau la o tigara. Intre fumatori “Da si mie o tigara” inlocuieste de multe ori formalul “Ce mai faci?” din conversatiile muritorilor de rand.

Presupun ca majoritatea dintre noi ne aducem aminte de prima tigara, care pe unii i-a ademenit in cercul fumatorilor, iar pe altii i-a facut sa se lase de fumat inainte de a incepe. Pana nu demult tigara era un atribut indispensabil atat al masculinitatii, cat si al feminitatii.

Brandul de tigari pe care il afiseaza cineva, inevitabil il plaseaza intr-o categorie sociala, chiar daca aflarea sa in acea pozitie se termina odata cu pachetul de tigari. In URSS clasa muncitoare privea cu suspiciune trabucurile burgheze si fuma doar tigarete, sau cum li se spunea in rusa “papirose.”

Totusi nicaieri tutunul nu este atat de vital ca pe campul de lupta, in puscarii sau in lagarele de concentrare. In aceste conditii, cand banii nu mai au valoare, tigara se transforma in principala moneda de schimb. In unele cazuri supravietuirea cuiva depinde de un pachet de tigari. Pachetul de tigari te poate condamna la moarte dar in acelasi timp acesta te poate salva.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s