long time

S-a scurs ceva timp de cand nu am mai dat pe aici. Demult am observat ca inspiratia imi vine mai ales la ora 5 dimineata, atunci cand luna nu a apus dar nici soarele nu a rasarit. Se pare ca geneza inspiratiei este legata de alte geneze. La fel cum universul a aparut sau a fost creat de cineva sau de ceva tocmai in momentul cand nu era nici intuneric nici lumina, la fel si inspiratia apare atunci si daca scapi trendul atunci la revedere draga creator.

Acum scriu niste franturi pe care cu greu mi le mai reamintesc la cate ore 5 si dimineti am avut. Spre deosebire de lunile precedente am accelerat putin lecturarea unor carti de fictiune. Se mai trezeste sporadic dragul de lecturi pe care il aveam in adolescenta, atunci cand ma “ispraveam” cu cartile in cateva ore, si acest lucru nu ma impiedica sa retin cu lux de amanunte niste detalii aparent lipsite de impirtanta.

Cea mai recenta carte, “Belyie Odezhdy” de Vladimir Dudintsev. Aveam cartea de zeci de ani. Statea in dulap alaturi de alte carti din perioada sovietica. Ca orice tanar al tranzitiei ma abtineam sa ma uit prin aceasta “creatura totalitara” sub pretextul ca e o fosila comunista plina de chestii ideologice. Impresia mi-a fost stearsa atunci cand am luat cartea in mana. De la primele pagini, autorul a reusit sa-mi capteze atentia si ce e mai important a reusit sa-mi mentina atentia pe parcursul a celor peste 600 pagini.

Mai in gluma mai in serios, se pare ca Dudintsev le are cu “painea si cartofii.” Primul sau roman se numeste “Ne hlebom edinym” (in traducere libera ar suna cam “Nu numai de paine are nevoie omul.”) Urmatorul roman despre care scriu aici, s-ar traduce ca “Hainele albe”, dar de fapt intriga naratiunii tine de o echipa de biologi, care lupta pentru verticalitate stiintifica, intr-o epoca stalinista, care nu permitea prea mult loc de manvra.

Pe atunci, in a doua jumatate a anilor 40 ai secolului 20, in URSS era foarte influenta teoria lui Lysenko, care nega orice aluzie la genetica lui Mendel. Or, in roman se povesteste despre lupta unor biologi sovietici, care cu ajutorul teoriei lui Mendel descopera noi soiuri de cartofi. Dar lucrurile ar fi prea banale daca romanul ar fi fost doar despre cartofi. In URSS au existat o sumedenie de lucrari care promovau subiecte agricole si industriale.

Tractoare si masini agricole figurau nu doar in planurile cincinale dar si pe fetele de masa si pe covoarele sovietice. Pe langa cartofi, sau mai bine zis, prin biologia cartofilor, Dudintsev reuseste sa abordeze multiple probleme existentiale. Or, anume asta mi se pare o trasatura esentiala a unui scriitor bun: sa poti sa spui multe folosind mijloace putine.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s