chestiunea gagauza

Daca tot sunt la etapa de analiza a unor documente din arhivele de la Moscova, am gasit un document curios.

La RGANI (Rossiiskii Gosudarstvennyi Arkhiv Noveishei Istorii), fondul 5, inv.31, d.98, l. 19-20, un rezumat al documentului (trad. din rusa):

“La data de 27.02.1958, Tkachi, Secretarul CC al PCM, scrie catre Comitetul Central al Partidului Comunist din Uniunea Sovietica  (CC al PCUS) despre faptul ca Mesheriuk, docentul catedrei istorie a popoarelor din URSS, de la Universitatea de Stat din Chisinau s-a adresat la CC al PCUS, cu o scrisoare in care cere sa se formeze Republica Autonoma Sovietica Socialista Bulgaro-Gagauza, in componenta RSSM. In aceasta republica autonoma ar trebui sa intre 8 raioane din RSSM si 9 raioane din RSSUcraineana. Capitala acestei autonomii ar fi trebuit sa fie or. Bolgrad.

In aceasi scrisoare a lui Mesheriuk se mentioneaza ca, in RSSM nu exista nicio publicatie in limba gagauza, si de acest fapt profita misionarii crestini, care editeaza brosuri in limba gagauza, si astfel puterea sovietica pierde lupta ideologica.

In concluzie, Comitetul Central al PCM considera ca aceasta cerere este indreptatita, dar prematura. Pentru a forma aceasta republica autonoma bulgaro-gagauza, RSSM are nevoie de vreo 3-4 ani ca sa se pregateasca. ”

Desi istoricii nu accepta intrebarea “daca ar fi fost” sau “ce-ar fi fost daca,” totusi ar fi fost interesant de vazut cum ar fi evoluat lucrurile in fosta URSS, daca se crea o RASSBulgaro-Gagauza cu capitala la Bolgrad. Care ar fi fost evolutia acestei republici autonome, odata cu disolutia URSS, si cu formarea Ucrainei si Moldovei in 1991?

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to chestiunea gagauza

  1. Ionmar says:

    dupa cum zicea si Gellner prin anii ’80 pe lume exista circa 1800 de potentiale natiuni, dar numai 180 din ele au un stat … 🙂 credeam ca ideea autonomiei gagauze apare dupa 1991 … RSSM are nevoie de 3-4 ani de pregatire? Perestroika si primii ani de traniztie au reprezentat perioada de pregatire pentru autonomia gagauza actuala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s