cimitirul

DSC02911

Imi dau perfect seama ca titlul postului nu este nicidecum o chemare la lectura, in lumea noastra obsedata de viata si oarecum alerta in fata mortii. Cimitirul nu este nici mall unde poti sa mergi la shopping, si nici cinematograf 3 D. Totusi sunt ferm convins de faptul ca cimitirele sunt mai mult decat o suma de cavouri sau morminte acoperite de un strat de cernoziom si de simboluri mortuare. Pe langa faptul ca acestea de cele mai multe ori sunt reprezentate ca niste scene unde se joaca cosmaruri de genul ritualurilor de exorcizare sau de sacrificare a unor valori umaniste, cimitirele mai pot sa fie si niste locuri cu o valoare destul de lumeasca.

Asadar atunci cand merg undeva, intr-o localitate noua, incerc in primul rand sa vizitez cimitirul. De ce cimitirul si nu muzeele, localurile, pietele, etc? Pentru ca cimitirul cu toate ca este o adunatura de morti, este in acelasi timp si o mostra de istorie foarte vie, pentru cei care au rabdaraea sa descifreze. Ordinea in care sunt amplasate mormintele, stilul cavourilor, cronologia si epitafurile reprezinta si o cheie de interpretare a societatii din afara cimitirelor. In plus, spre deosebire de alte atractii turistice, cimitirul nu este atat de popular si te poti bucura in liniste de o plimbare prin istoria comunitatii.

Pe langa atractia turistica a cimitirelor, acestea sunt si niste locuri unde inca se mai pastreaza linistea. Cel putin acestea raman locuri linistite, pana cand milioane de oameni nu vor invada cimitirele dupa ce vor fi citit acest post. Nu exista un loc mai bun pentru meditatii si lecturi decat cimitirul. In acelasi timp, cimitirul este si un loc bun pentru o discutie intr-o companie restransa. Avantajul unui asemenea loc este ca discutiile sunt mult mai putin vocale, iar anturajul predispune la un mod de comunicare in care subtextul si contextul este mai important decat mesajul in sine. Sau mai bine zis, contextul discutiei domina mesajul.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s