cinemateca

DSC09985

Zilele astea am discutat cu niste prieteni despre faptul ca nu ar strica sa apara o cinemateca si la Chisinau. De ce toate capitalele lumii dar si alte orase mari sau medii sa dispuna de spatii unde lumea sa priveasca filme mai rare si mai nepopulare in cinematografele comerciale, dar la Chisinau sa existe doar cinematograful “Patria” unde sa fie proiectate doar filme comerciale si alea dublate in limba rusa?

Daca tot imi place sa ma uit la filme, care nu se regasesc in oferta cinematografica locala, de ce sa ma limitez doar la vizionarea filmelor pe ecranele mici ale computerelor? Poate ar fi mai bine sa contribui macar si la nivel ideologic la deschiderea unui spatiu cinematografic alternativ care sa valorifice cinematografia nu numai ca adaos la popcorn ci si la nivel de limbaj care sa reprezinte altfel realitatea din jur si din capul fiecaruia dintre noi.

La Chisinau exista un festival de filme documentare si un festival de animatie, dar si numeroase festivaluri organizate de misiunile diplomatice de la Chisinau. In acelasi timp, la Chisinau nu exista un spatiu in care sa se intalneasca toti amatorii de cinema, atat cei care produc filme cat si cei care consuma filme. Sunt spatii unde se proiecteaza filme, si exista o masa critica de consumatori de filme, dar nu exista un spatiu unde sa se intalneasca aceste persoane. Poate totusi ar fi bine sa fie deschisa o cinemateca la Chisinau?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s