eurovisionul fotbalistic

Discutam mai dăunăzi cu un prieten despre campionatul european de fotbal. La un moment dat, el face următoarea observație: “Toate echipele din est au pierdut partidele cu formațiile din Vest la o diferență de unul sau două goluri. Vezi cazul România-Franța (1-2) sau Germania-Ucraina (2-0) Asta înseamnă că fie a crescut valoarea naționalelor din est sau că au regresat echipele din vest.”

Urmărind aproape toate meciurile de pînă acum, am observat și eu că echipele cu tradiții și cu super staruri fotbalistice nu prea pun osul la treabă, în comparație cu echipele mai mici care se zbat între viață și moarte ca să scoată un rezultat cît mai bun. După spectacolul din Champions League, cel de la Eurovisionul fotbalistic încă se mai lasă așteptat. Nu întîmplător fac această paralelă între Campionatul European de fotbal și Eurovision. Și la Euro ca și la Eurovision, țările mici din est luptă eroic ca să obțină un loc cît mai bun în clasament pe cînd țările mari sunt mai relaxate.

De ce prestația starurilor fotbalistice nu se ridică la nivelul așteptărilor? În primul rînd cred că este vorba de argumentul financiar: meciurile din Champions League sunt mult mai spectaculoase și starurile pun osul la treabă pentru că echipele de club de genul Barcelona sau Real au bugete și politici de remunerare mult mai atractive decît onorariile de la Euro. În plus, dacă se accidentează în orgolioasa bătălie a națiunolor cine le mai dă salariul la echipa de club? În același timp, jucătorii din echipe cu mai puține vedete aleargă mult mai mult și se străduie să joace cît mai bine ca să prindă un transfer mai bunicel.

Pe lîngă argumentul financiar mai există și cel identitar. Națiunile vechi noi din Europa de Est nu prea au multe domenii în care să exceleze. Atunci Campionatul European de fotbal și Eurovisionul sunt printre puținele posibilități de a-și confirma sieși dar și celor din afară că sunt demni să fie urmașii lui Ștefan și nu se vor lăsa intimidați de arbitrul maghiar dar și de conspirația Philip Morris care atrage fotbaliștii în smoking breaks. În timp ce Ibrahimovic și Ronaldo își etalează coafurile, Alibec fumează nervos în vestiar.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s